Bağımlılıklarla mücadelede daha etkin bir yöntem geliştirmek amacıyla Türkiye genelinde “Bağımsızlık Seferberliği” başlatan Yeşilay’a, Adalet Bakanlığı’ndan anlamlı bir destek geldi. İçişleri Bakanlığı ile birlikte seferberlik ilan eden Yeşilay, bu sefer Adalet Bakanlığı ile ortak bir protokol imzalamak üzere bir araya geldi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç, başta bağımlı yükümlülerin rehabilitasyonu olmak üzere birçok konuda iş birliği protokolüne imza attı.
Yeşilay, 26 Kasım 2024 tarihinde başlattığı “Bağımsızlık Seferberliği” kapsamında, kurumlar arası iş birliği ağını genişletme çabalarını sürdürüyor. Bu sefer, bağımlılıklarla sahada daha etkin mücadele etme amacıyla Adalet Bakanlığı ile ortak bir protokol imzalamak için bir araya geldi. Yeşilay Genel Merkezi’nde gerçekleşen imza töreninde, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç, iki kurum arasında gerçekleştirilecek iş birlikleri ve ortak uygulamalara ilişkin önemli bir protokole imza attılar.
Protokol Kapsamında Neler Var?
- Bağımlı yükümlülerin Yeşilay Danışma Merkezleri’nden (YEDAM) rehabilitasyon desteği almaları hedefleniyor.
- Yeşilay tarafından hazırlanan seminer, eğitim ve organizasyonların Adalet Bakanlığı Akademi bünyesinde düzenlenmesi öngörülüyor.
- İki kurum arasında yapılabilecek olası iş birlikleri için bir çerçeve sunuluyor.
Bakan Yılmaz Tunç: “Bağımlılıkla Topyekûn Mücadele İçindeyiz”
Protokol imza töreninde konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Yeşilay’ın uzun yıllardır bağımlılıkla mücadelede elde ettiği deneyim ve birikimin çok kıymetli olduğunu vurguladı: “Adalet Bakanlığıyla yapılan bu protokol, bağımlılıkla mücadelede çok önemlidir. Uyuşturucu suçlarının cezalandırılması, bu suçu önlemede yeterli olmuyor. Son yıllarda uyuşturucu suçlarına yönelik cezaların artırıldığına şahit oluyoruz. Hem dünyada hem ülkemizde uyuşturucu suçları giderek artmakta ve toplumu tehdit etmeye devam etmektedir. Bu nedenle gençliğimizin geleceğini korumak için topyekûn bir mücadele içinde olmalıyız.”
Bakan Tunç, bağımlı yükümlülerin rehabilitasyonunun önemine de dikkat çekerek, “Ceza infazı sürecinin tedavi edici olmaması, suçların tekrarlanmasına yol açıyor. Bu nedenle, cezaevine girmeden önce bağımlı bireylerin rehabilitasyonuna yönelik çalışmalar yapmalıyız. Ayrıca, cezaevinde de bağımlılıkla mücadele için gerekli tedbirleri alıyoruz.” dedi.
Yeni Cezaevleri ile Rehabilitasyon Süreci
Bakan Tunç, yeni bir uygulama başlattıklarını belirterek, sadece madde bağımlısı yükümlülerin uzmanlar tarafından rehabilite edildiği özel cezaevleri kurduklarını ifade etti: “Yeşilay’ın desteğiyle, denetimli serbestlik kapsamındaki yükümlülerin bir daha suç işlememesi için tedbirler alıyoruz. Adana’da pilot uygulamaya başladık ve 98 hükümlü, sadece uyuşturucu suçlularının barındırıldığı cezaevinde tedavi ediliyor.”
Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç: “Hedefimiz Herkese Ulaşmak”
Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç, Adalet Bakanlığı ile yaptıkları protokolün büyük önem taşıdığını vurgulayarak, “Bağımsızlık Seferberliği’ni tüm topluma yaymak için çalışıyoruz. Bu protokolle, bağımlılık riski altındaki bireylere ulaşmayı hedefliyoruz.” dedi. Dinç, bağımlılıkla mücadelede her kurumun üzerine düşen görevleri yerine getirmesi gerektiğini belirtti.
Dinç, “Bağımlılık endüstrisi, daha fazla insanı bağımlı hale getirmek için her türlü yöntemi deniyor. Yeşilay olarak bu girişimleri önlemek için tüm imkânlarımızla çalışıyoruz. Protokol sayesinde, bağımlılıkla mücadelede önemli adımlar atacağız.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı