Muğla Büyükşehir Belediyesi, Datça ilçesinde badem ağaçlarını tehdit eden badem biti ve zeytin zararlılarıyla etkili bir şekilde mücadele başlattı. Datça’nın tarımsal ekonomisi açısından büyük öneme sahip olan badem ağaçlarında yaşanan bu sorun, üreticilerin gelir kaynaklarını olumsuz etkileyebilmekte.
Kooperatiflerin Talebi Üzerine Destek
SS. Datça Ahi Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, bu zararlılarla başa çıkmak amacıyla Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden yardım talep etti. Bu talep üzerine, Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, ‘Tarlanıza Geliyoruz’ projesi kapsamında bademciliğin önemli bir geçim kaynağı olduğu Datça’da badem biti hastalığıyla ilgili kapsamlı bir mücadele başlattı.
Eğitim Programına Yoğun Katılım
Datça’nın Yazı Mahallesi’nde gerçekleştirilen eğitim programı, badem biti ve zeytin zararlılarıyla topluca mücadele etmek için gerekli önlemler hakkında bilgi vermek amacıyla düzenlendi. Bu uygulamalı eğitime, Datça Belediye Başkanı Aytaç Kurt, Belediye Meclis üyeleri, çeşitli tarımsal kalkınma kooperatifleri temsilcileri ve muhtarlar dahil olmak üzere yaklaşık 200 kişi katıldı.
Uygulamalı Eğitim ile Bilinçlendirme
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nde görevli ziraat mühendisleri ve mikrobiyologlar, üreticilere teknik bilgi aktarmak amacıyla uygulamalı eğitimler verdi. Eğitimde, badem bitiyle mücadelede doğal ve alternatif bir yöntem olarak tesbih ağacı (Melia azedarach) meyvelerinin kaynatılarak elde edilen ilaç ve yaygın bitkisel kullanıma sahip gülleci bulamacının yapım aşamaları uygulamalı olarak gösterildi. Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi’nde çalışan Ziraat Mühendisi Turgut Karagöz, “Datçalı üreticilerimize tarımsal üretim süreçlerinde toprakların ve ürünlerin durumlarıyla ilgili teknik bilgiler sağladık. Badem biti ve zeytin zararlılarıyla ilgili uygulamalı eğitimler düzenledik ve üreticilerimizin talepleri doğrultusunda bu eğitimlere devam edeceğiz.” şeklinde bilgi verdi.
Başkan Kurt: “Büyükşehir Her Zaman Üreticinin Yanında”
Uygulamalı eğitime katılan Datça Belediye Başkanı Aytaç Kurt, “Datça Bademi, bölgemizin en önemli gelir kaynaklarından birini oluşturuyor. Badem biti, ağaçlara ciddi zararlar verebiliyor. Büyükşehir ve Datça Belediyemiz her zaman üreticinin yanında olmuştur. Benzer eğitim ve bilgilendirme çalışmaları devam edecektir. Bizlere büyük destek veren Muğla Büyükşehir Belediyemize ve Başkan Aras’a teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Başkan Aras: “Tarımda Marka Olmaya Devam Edeceğiz”
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Muğla’nın 13 ilçesinde üretken köylülerimizin yanında olmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Datça’nın bademi, Milas’ın zeytini, Kavaklıdere’nin cevizi, Ula’nın susamı, Köyceğiz ve Ortaca’nın portakalı gibi birçok ürünle Muğla’nın tarım kenti olma hedefimizi sürdürüyoruz. Üreten köylülerimize eğitimler, bilimsel analizler, fidan ve yerel tohum desteği gibi birçok alanda destek vermeye devam edeceğiz. Dünya Kenti Muğlamız, tarımda da marka olarak üretmeye devam edecek.” şeklinde konuştu.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı