İzmit Körfezi’nin su kalitesini izlemek ve kirliliği önlemek amacıyla TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ile koordineli çalışan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, “Hedef Sağlıklı Bir Deniz Ekosistemi” konulu önemli bir panele ev sahipliği yaptı. İki oturum halinde gerçekleştirilen panelde, İzmit Körfezi’nde yapılan çalışmalar, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri üzerinde duruldu. Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından Kocaeli Kongre Merkezi’nde düzenlenen bu panel programına üniversiteler, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları, öğrenciler ve çok sayıda farklı kurumun temsilcileri katıldı.
“Değişen İklime; Marmara’nın Uyumu” adlı oturuma konuşmacı olarak katılan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı, Büyükşehir’in yüzde 70’in üzerinde ileri biyolojik arıtmaya sahip olduğunu vurguladı.
Fotoğraf ve Bilgi Yarışması
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu’nun moderatörlüğünü üstlendiği “Değişen İklime Marmara’nın Uyumu” panel oturumuna, Genel Sekreter Baraçlı’nın yanı sıra TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. Burcu Özsoy, İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletme Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cem Gazioğlu ve Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İdil Sayımer konuşmacı olarak katıldı. Oturum öncesinde, Ulusal İzmit Körfezi “Mavi ile Yeşilin Buluşması; Diriliş İzmit Körfezi” fotoğraf yarışmasında dereceye giren yarışmacılara ödülleri takdim edildi. Ayrıca, oturumun sonunda gerçekleştirilen ve büyük ilgi gören bilgi yarışmasında başarılı olan katılımcılara hediyeleri Genel Sekreter Baraçlı tarafından verildi.
“Yüzde 70’in Üzerinde İleri Biyolojik Arıtmaya Sahibiz”
Büyükşehir Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı, oturumda yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Bugün burada sadece denizlerimizi değil, doğayı korumak adına da bir araya geldik. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin çevre alanındaki hizmetlerini paylaşmak ve akademik bir değerlendirme ile sonuçlar elde etmek, çalışmalarımız açısından önemlidir. Geçmiş yıllardan itibaren takip ettiğimiz deniz kirliliği konusundaki temel sorun, ‘denizlerin kirletilmesidir.’ Marmara Denizi’ni, doğal bir varlık olarak görmek zorundayız. Hep birlikte Marmara Denizi’nin daha yaşanabilir hale gelmesi için çaba göstermeliyiz. Sanayi etkisi ve artan nüfus, denizlerimizi olumsuz etkilemektedir. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak, yüzde 70’in üzerinde ileri biyolojik arıtma ile sularımızı denize deşarj ederken, diğer şehirlerin denizi kirlettiğini görmekteyiz. Bu sebeple, farkındalık oluşturmak adına çeşitli projelere imza atmaktayız. Biyoçeşitliliği artırmak ve sürdürülebilirliği sağlamak için, Çevre Dairesi Başkanlığımız aktif çalışmalar yürütmektedir. İSU Genel Müdürlüğü arıtmaları gerçekleştirirken, İSAŞ da şehrimize temiz su vermek için faaliyetlerini sürdürmektedir.”
“Marmara Denizi Üzerinde Birçok Farklı Baskı Var”
Panelin moderatörlüğünü yapan Prof. Dr. Barış Salihoğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin her yıl farklı konularda organizasyonlar düzenleyerek bu konulara dikkat çektiğini belirtti. Salihoğlu, “Marmara Denizi, sadece iklim değişikliğinden değil, birçok farklı etkenin baskısı altında kalan bir denizdir. Yarı kapalı bir yapıya sahip olması ve ülke sanayisinin önemli bir kısmını çevresinde barındırması, bu baskıları artırmaktadır. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, denizlerin temizlenmesi için önemli adımlar atıyor.” dedi.
“İzmit Körfezi 16 Yıldır İzleniyor”
TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. Burcu Özsoy, konuşmasına Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederek başladı: “TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, yıllardır deniz araştırmaları ve teknolojileri konusunda üniversitelerle işbirliği yaparak çok değerli çalışmalara imza atıyor. Deniz araştırmaları için öncelikle veri sahibi olmak gerekir. Bu bağlamda, 17 yıl önce İzmit Körfezi’nde deniz yüzeyinde oluşan beyaz renkli bir oluşum için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile TÜBİTAK-MAM bir araya gelerek değerlendirmelerde bulunduk. 2008 yılında bu çalışmalar başlamıştır ve İzmit Körfezi 16 yıldır izlenmektedir. Bu izlemeler fiziksel, kimyasal ve biyolojik olarak gerçekleştiriliyor. İzlemelerin sonuçları, su kalitesi değerlendirme çalışmaları ve ekosistem analizleri için veri altyapısı oluşturmaktadır.”
“Süreci Bozan Bizim Varlığımız ve Katkımız”
İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletme Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cem Gazioğlu, konuşmasında şunları ifade etti: “Son buzul çağından sonra suların hızla yükselmesiyle birlikte Marmara Denizi ve Karadeniz, göl ve deniz etkileşimleri içine girmiştir. Bu halini en son tahmini olarak 7 bin 500 yıl önce almıştır. Yeni Kapı Kazıları, bu konuda çok aydınlatıcı bilgiler sunmuştur. Orada, 7 bin 500 yıl öncesine ait ayak izleri bulunmuş, fakat bu izler günümüzdeki su seviyesinin yedi buçuk metre altında yer almaktadır. Yani bölgemizdeki su seviyesi yüksekliğinin bin yılda bir metre arttığını söyleyebiliriz. Bu durum, iklim sürecini açıklamaktadır. Peki, bu süreci hızlandıran nedir? Süreci bozan, bizim varlığımız ve katkımızdır. Biz bazı şeyleri hızlandırıyoruz. Bin yılda bir metre yükselen su seviyesi, günümüzdeki rakamları pek desteklememektedir. Su seviyesi, tüm dünyada olduğu gibi bölgemizde de yükselmektedir. Bu durumun ileriki nesillere büyük baskılar yaratacağını öngörüyoruz.”
“Denizleri Korumaya Evlerden Başlamalıyız”
Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İdil Sayımer, denizleri koruma konusunda evlerden başlamaları gerektiğini vurguladı: “Marmara’da kıyısı bulunan iller ve Marmara Belediyeler Birliği’nin eylem planı, denizleri koruma konusuna evlerimizden başlamamız gerektiğini gösteriyor. Kullandığımız her bir su damlasının eninde sonunda denize ulaşacağını bilmek, bu konuda farkındalık oluşturmak açısından çok önemlidir. Yerel yönetimlerin ve sivil toplum örgütlerinin faaliyetleri de büyük öneme sahiptir.”
Çalışmalar, Sorunlar ve Çözüm Önerileri
Programın öğleden sonraki bölümünde, moderatörlüğünü Marmara Belediyeler Birliği Çevre Koordinatörü Dr. Ahmet Cihat Kahraman’ın yaptığı “İzmit Körfezi Örneğinde; Yapılan Çalışmalar, Sorunlar ve Çözüm Önerileri” paneline, Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Mesut Önem, Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Aytekin Ergül, TÜBİTAK-MAM Deniz Araştırma ve Teknolojileri Grubu Baş Uzman Araştırmacısı Sabri Mutlu, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Mantıkçı, İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pelin Çiftçi Türetken ve Kocaeli Üniversitesi Sürdürülebilirlik Ofisi Koordinatör Yardımcısı Doç. Dr. Aysel Çetinkaya katıldı.
Önem, Büyükşehir’in Projelerini Anlattı
Panelde, Büyükşehir Belediyesi’nin çevre yatırımlarını ve projelerini tanıtan Mesut Önem, temiz bir Marmara ve İzmit Körfezi için üniversiteler ve bilimsel kuruluşlarla işbirliği içerisinde bilimsel çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi. Bu konuda birçok projelerinin ödüle layık görüldüğünü belirten Önem, yürütülen çalışmaların tüm vatandaşlar ve kurumların ortak katılımı ile başarılı sonuçlara ulaşabileceğini vurguladı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile birlikte çalışan TÜBİTAK-MAM, ODTÜ, İstanbul Üniversitesi ve Kocaeli Üniversitesi akademisyenlerinin de çalışmalarını anlattığı panelde, yapılması gerekenler ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. Birçok üniversite öğrencisinin de ilgi gösterdiği panel sonunda ödüllü bilgi yarışması gerçekleştirilerek başarılı katılımcılar ödüllendirildi.
Dip Çamuru Projesi Alan Gezisi
Panel organizasyonunun sonunda katılımcılar, “İzmit Körfezi Dip Çamuru Temizliği Projesi”nin gerçekleştirildiği şantiye alanına götürüldü. Proje alanında dip çamuru temizliği çalışmaları anlatıldı ve projenin tanıtımı yapıldı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı