İzmir’de Kestane Üreticilerine Gal Arısına Dayanıklı Fidan Desteği

İzmir’de Kestane Üreticilerine Destek

İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, son yıllarda kestane üreticileri için ciddi bir tehdit oluşturan Kestane Gal arısına karşı çeşitli önlemler almaya devam ediyor. Bu kapsamda, “İzmir İli Kestane Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi” çerçevesinde Ödemiş’te gerçekleştirilen bir törenle, Gal arısına dayanıklı 2 bin 620 kestane fidanı üreticilere %50 hibe desteği ile dağıtıldı. Bu fidanların, bölgedeki tarımsal üretimi artırarak çiftçilere ekonomik katkı sağlaması planlanıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi” kapsamında İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen bu projede, Ödemişli kestane üreticilerine fidan dağıtımı ile ilgili bir tören düzenlendi. Törene, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Ödemiş İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hüseyin Kılınç, Kiraz İlçe Tarım ve Orman Müdürü Engin Özpınar, Beydağ İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Özgür Bağarkası, Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Ertan ve çok sayıda üretici katıldı.

Törende, Gal arısına dayanıklı 2 bin 620 kestane fidanı, bahçe tesislerini desteklemek amacıyla %50 hibe desteği ile 50 üreticiye dağıtıldı. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, törende yaptığı konuşmada şunları ifade etti:

“Türkiye’nin en önemli üretim merkezlerinden biri İzmir’dir. İzmir’in alt ölçeğine indiğimizde ise Ödemiş, birçok üründe, özellikle fidancılıkta ve sofralık kestane üretiminde Türkiye’nin en önemli merkezlerinden biridir. Kestane Gal Arısı zararlısına karşı geliştirilen erkenci yerli çeşitler, Ödemiş’in sofralık kestane üretiminde öncülük etmesini sağlayacaktır. Tarım ve Orman Bakanlığımızın desteğiyle bu sene yaklaşık 8 bin 100 adet kestane fidanı dağıtımını gerçekleştireceğiz. Üretimin yoğun olduğu iki ana merkez ilçemiz Ödemiş ve Beydağ’dır. Ayrıca Kiraz’da da benzer şekilde üretim yapılmaktadır. Tire ve Bayındır ilçelerinde de üretimi yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Böylece hem üreticilerimizin gelir seviyesini artırmayı hem de bölgemizin tarımsal üretim kapasitesini güçlendirmeyi hedefliyoruz. Gal arısına dayanıklı bu fidanlar, verimliliği ve kaliteyi artırarak üreticilerimize önemli avantajlar sağlayacaktır. Hep birlikte, tarım arazilerimizi en verimli şekilde kullanmaya devam edeceğiz. Tüm üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum.”

Törenin ardından, üreticilere fidanlar teslim edilirken, teknik ekipler de fidanların dikimi ve bakımı konusunda üreticileri bilgilendirdi. Bu proje, bölgedeki kestane üretimini artırarak hem ekonomik kalkınmaya hem de tarımsal sürdürülebilirliğe katkı sağlamayı amaçlamaktadır.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorum yapın