Ege Üniversitesi’nden Yenilikçi Proje: Hemodiyaliz Hastalarına Yapay Zeka Destekli Mobil Eğitim
Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü İç Hastalıkları Hemşireliği Doktora Öğrencisi ve İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Diyaliz Programı Öğr. Gör. Sevda Tüzün Özdemir tarafından yürütülen, EÜ Ödemiş Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Hemşirelik Fakültesi İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Öznur Usta Yeşilbalkan danışmanlığında gerçekleştirilen “Hemodiyaliz Hastalarına Yönelik Geliştirilen Yapay Zeka Destekli Mobil Öğrenmenin Beslenme ve Sıvı Alımı Kontrolü ve Bireysel Yönetime Etkisi” başlıklı proje, TÜBİTAK 1002 B Acil Destek Modülü kapsamında desteklenmeye uygun bulundu.
Bu projeyle birlikte, hemodiyaliz tedavisi gören hastaların beslenme ve sıvı takibinin daha etkin bir şekilde yapılmasına yönelik yapay zeka destekli bir mobil eğitim programı geliştirilmesi hedefleniyor. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, proje ekibini makamında ağırlayarak, hazırlanan bu yenilikçi proje hakkında bilgi aldı ve ekibe çalışmalarında başarılar diledi. Rektör Budak, “Günümüzde sanal gerçeklik ve yapay zeka teknolojileri, sağlık sektörüne birçok yenilik sunmaktadır. Bu teknolojilerin sunduğu algoritmalar, hastalıkların tanı, tedavi ve rehabilitasyon süreçlerini olumlu yönde etkilemektedir. Hemodiyaliz hastalarına yönelik sanal gerçeklik teknolojisi ile hazırlanan bu projeyi takdirle karşılıyorum” dedi.
Projenin içeriği ve amacı hakkında bilgi veren danışman Prof. Dr. Öznur Usta Yeşilbalkan, “Konu ile ilgili ulusal ve uluslararası literatürü incelediğimizde, hemodiyaliz hastalarında tedaviye uyumu artırmak için genellikle bireysel veya grup eğitimlerinin yanı sıra yazılı materyallerin kullanıldığını, ancak hastaların beslenme ve sıvı kontrolünü kendi bireysel yönetimlerini sağlayacak yapay zeka destekli mobil uygulama yönteminin kullanılmadığını gözlemledik” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Öznur Usta Yeşilbalkan, projenin bu eksiklikleri gidermeyi amaçladığını belirterek, “Bu araştırma kapsamında, hemodiyaliz hastalarının beslenme ve intradiyalitik kilo kontrolünü sağlamak için animasyon eğitim modülü ve hastaların bireysel yönetimlerini artırmalarına olanak tanıyacak beslenme-sıvı takip sistemini içeren yapay zeka destekli mobil eğitim programı geliştirilecektir. Bu mobil destekli öğrenme programı sayesinde hemodiyaliz hastaları, eğitimlerine her zaman kolaylıkla erişebilecek ve bireysel takiplerini yapabilecekler. Aynı zamanda, uygulama ile hemodiyaliz hastalarının tıbbi tedavi ve bakımında görev alan sağlık profesyonellerinin eğitimlerinde kullanabilecekleri yararlı bir materyal de ortaya çıkmış olacaktır” şeklinde konuştu.
Danışmanlığını Prof. Dr. Öznur Usta Yeşilbalkan’ın yürüttüğü projede, Öğr. Gör. Sevda Tüzün Özdemir’in yürütücülüğü ile EÜ Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü İç Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mümtaz Yılmaz araştırmacı olarak yer alıyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı