Diş Hassasiyeti ve Sıcak İçeceklerin Etkileri

Diş minesinin çeşitli faktörlere bağlı olarak aşındığı durumlarda, dentin tabakasının açığa çıkabileceğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Sedanur Yavuz, “Açığa çıkan dentin tabakasındaki dentin tübülleri, sinirsel iletim sağladığı için sıcak ve soğuk içeceklerin tüketilmesi durumunda, bu tübüller sıcak-soğuk iletimine neden olarak dişte hassasiyet hissedilmesine yol açar.” şeklinde açıklamalarda bulundu. Dr. Yavuz, ayrıca sıcak içeceklerin hem diş dokuları hem de restoratif materyaller üzerinde genleşmeye neden olabileceğini ve bu durumun dişlerde çatlaklara yol açabileceğini vurguladı.

Şekerli Sıcak İçeceklerin Tehlikesi

Üsküdar Üniversitesi Üsküdar Diş Hastanesi’nde görevli Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Sedanur Yavuz, sıcak içeceklerin dişler üzerindeki etkilerini ve diş hassasiyetini ele aldı. Diş minesinin, dişlerin en dış tabakası olduğunu ve yüksek oranda mineral içerdiğini hatırlatan Dr. Yavuz, “Mine tabakası, dişlerimizi soğuk, sıcak ve asitli yiyeceklerden koruma işlevi görür.” dedi.

Çay ve kahve gibi sıcak içeceklerin içerisine şeker eklendiğinde, bu içeceklerin asidik hale geldiğini belirten Dr. Yavuz, “Asidik olan bu içecekler, diş minesinin aşınmasına ve zayıflamasına sebep olarak, mine tabakasının incelmesine ve sık tüketildiğinde minede erozyon oluşumuna neden olabilir. Ayrıca, çay ve kahve gibi içecekler içindeki maddeler nedeniyle diş yüzeyinde sarı, siyah ve kahverengi renklenmelere yol açabilir.” ifadelerini kullandı.

Dentin Tabakasının Açığa Çıkması ve Hassasiyet

Dişlerin kron kısmını kaplayan mine tabakası veya kök kısmını kaplayan sement tabakasının, çeşitli faktörler nedeniyle aşınabileceğine dikkat çeken Dr. Yavuz, “Dentin tabakası, aşırı sert diş fırçalama, sert kıllı diş fırçası kullanımı, diş eti çekilmesi, diş eti hastalığı, asitli yiyecek ve içeceklerin tüketimi, diş çürükleri gibi nedenlerle açığa çıkabilir. Açığa çıkan dentin tabakasında bulunan dentin tübülleri, sinirsel iletim sağladığından, sıcak-soğuk içeceklerin tüketilmesi durumunda dişte hassasiyet hissedilmesine yol açar.” diye belirtti.

Sıcak İçeceklerin Dişlerde Çatlamaya Neden Olması

Diş dokularının ve ağız içindeki restoratif materyallerin sıcaklığa bağlı olarak genleştiğini ifade eden Dr. Yavuz, “Sıcak içecekler, ağızda termal bir irritasyona neden olur. Hem diş dokuları hem de restoratif materyaller, ağızda meydana gelen bu sıcaklık artışı ile genleşir. Sıcaklık değişimleri, restoratif materyaller ile diş dokularının arasındaki ısısal genleşme katsayılarının farklılığından dolayı dişlerde stres yaratır. Bu stres sonucunda restoratif materyallerde kırık veya kenar sızıntıları görülebilir.” şeklinde konuştu.

Ağız Çalkalama ve Diş Fırçalama Önerileri

Diş sağlığını korumak için sıcak içeceklerin tüketiminin ardından ağız çalkalanması gerektiğini belirten Dr. Yavuz, “Şeker ilave edilen sıcak içeceklerin, ağızda oluşturduğu asidik ortamı nötralize etmek ve diş yüzeylerindeki renklenmeyi engellemek için ağız çalkalanması ve dişlerin fırçalanması önerilmektedir.” dedi.

Dr. Yavuz, sözlerini şöyle tamamladı: “Eğer kişide diş eti hastalığı varsa sıcak içecekler tüketildiğinde diş hassasiyeti ortaya çıkabilir. Bu durumda gerekli diş eti tedavilerinin yapılması önemlidir. Diş eti çekilmesine bağlı kök yüzeylerinde hassasiyet varsa, kök yüzeyi kapatma cerrahileri önerilebilir. Diş çürüklerine bağlı olarak hassasiyet hissediliyorsa gerekli restorasyonların yapılması, hatalı diş fırçalama veya sert kıllı diş fırçası kullanımı sonucu ortaya çıkan hassasiyet problemlerinde ise doğru fırçalama tekniği ve uygun diş fırçası kullanımı öğretilmelidir. Ayrıca, dentin tübüllerini tıkayarak sinirsel iletimi önlemek için hastalara çeşitli hassasiyet giderici diş macunları tavsiye edilebilir veya diş hekimleri tarafından diş yüzeylerine hassasiyet giderici ajanlar uygulanabilir.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorum yapın