Çocukların İnterneti Kontrollü Kullanmasının Önemi ve Sosyal Medya Bağımlılığı

Çocukların İnterneti Kontrollü Kullanmasının Önemi

Çocukların interneti kontrollü bir şekilde kullanmaları gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, “Çocuğunuz eline iPad ya da telefonu aldığı zaman, hiç bilmediği yerlere gidiyor ve tanımadığı insanlar odasına geliyor.” ifadesini kullandı. Prof. Dr. Dilbaz, telefonların olmadığı zamanlarda insanların yalnız hissetmeye başladığını ve sosyal etkileşimlerin azaldığını vurguladı.

Sosyal Medya ve Bağımlılık İlişkisi

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, sosyal medyanın hayatımıza etkileri üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Hızın bağımlılık yapıcı özellik taşıdığına dikkat çeken Dilbaz, “Eskiden çocuklar televizyon izlerken reklamlarla yemek yerlerdi. Şimdi ise ellerinde telefon ya da iPad ile yemek yerken izledikleri içerikler hızlı bir şekilde dönüyor. Bir şeyin hızlı olması, bağımlılık yapıcı özellik anlamına gelir.” şeklinde konuştu.

Bu durumun kumar bağımlılığı ile de benzerlik taşıdığını ifade eden Dilbaz, “En hızlı dönen kumar oyunları bağımlılık yaratır. Sosyal medya kullanıcıları, en güzel anlarını paylaşırken, bu durum başkalarında ‘Ben mutsuz muyum?’ algısının oluşmasına neden olabilir. Mutsuzluk, kaygı ve depresyon bu süreçle birlikte ortaya çıkmaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki, herkes sosyal medyada sadece en güzel ve mutlu anlarını paylaşır; kimse mutsuz anlarını paylaşmaz.” dedi.

Çocukların Sosyal Medyadan Korunması

Çocukları sosyal medya tehlikelerinden korumanın yolları üzerine de konuşan Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, şu önerilerde bulundu:

  • Tanımadığınız biri evinize girebilir mi? Çocuğunuzu bir arkadaşına gönderirken, arkadaşının evini bilmek ve ailesini tanımak istersiniz. Aynı mantık, internet kullanımı için de geçerli. Çocuğunuz eline telefon veya iPad aldığında, bilmediği yerlere gidiyor ve tanımadığı insanlar o sırada odasına girebiliyor.
  • Kontrollü Kullanım Sağlayın: Cihazı çocuğun elinden tamamen almak yerine, kontrollü bir kullanım sağlanmalıdır. Örneğin, TikTok gibi sosyal medya uygulamalarına girmelerini engelleyebilirsiniz.
  • Ebeveyn Gözetimi: Çocuklara, anne ve baba yanındayken iPad ve telefon verilmelidir. Onları odalarına gönderip cihaz vermek, doğru bir yaklaşım değildir.

Bu nedenle, çocukların interneti kontrollü bir şekilde kullanmaları büyük önem taşımaktadır.

Sosyal Medyanın Yalnızlık Üzerindeki Etkisi

Zaman zaman sosyal medya uygulamalarının çökmesi nedeniyle uygulamalara erişemeyen kişilerin de ruhsal bir çöküntü yaşayabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, “Bağımlılık bu şekilde ortaya çıkıyor. New York’ta yapılan bir araştırmada, bir gece elektriklerin kesilmesi sonucu 9 ay 10 gün sonra doğum patlaması yaşandığı gözlemlenmiştir; çünkü insanlar televizyon izleyememiştir.” dedi.

Sosyal medyanın bağımlılık yapıcı etkisinin oldukça yüksek olduğunu yineleyen Dilbaz, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Sosyal medya, birden bire yalnız hissetmemize neden oluyor. Aynı masada oturan insanlar, birbirlerine bakmadan yalnızca telefonlarıyla ilgileniyor. Telefon olmadığında yalnızlık hissi artıyor. Birlikte olmaktan uzaklaşmaya başladık. Covid-19 pandemisi, bize yalnızlığı öğretti fakat bu yalnızlık olumsuz bir şekilde deneyimlendi. Pandemi sürecinde ve sonrasında yapılan araştırmalar, insanların kendilerini çok yalnız hissettiğini ortaya koydu. Sosyal medya aracılığıyla yalnızlığımızı bir nebze giderebildik, ancak bu hiçbir zaman gerçek bir dokunuş gibi olamaz.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorum yapın