Ankara Üniversitesi’nden İlaç Sektörüne Yönelik Evrensel Proje

Ankara Üniversitesi’nden İlaç Sektörüne Yönelik Önemli Bir Proje

Ankara Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsü’nün koordinatörlüğünde, Türkiye ve Avrupa’dan çeşitli üniversite ve sektörden temsilcilerin iş birliğiyle yürütülen, Avrupa Birliği Erasmus+ Programı kapsamında finanse edilen “Evrensel Stratejik Gereklilik: Molekülden İlaca” adlı proje, ilaç sektöründe stratejik öneme sahip uzmanlar yetiştirmeyi amaçlıyor.

COVID-19 pandemisinin ardından, ilaç araştırma ve üretim süreçlerinde uluslararası standartlara sahip, eğitimli ve deneyimli bir iş gücü oluşturulması hedefleniyor. Bu bağlamda, molekülden ilaca uzanan süreçte yenilikçi ve pratik uygulamaları içeren bir yaklaşım benimsenmiş durumda. Avrupa Birliği, bu projeyi 400 bin Euro bütçe ile destekliyor.

Proje, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Kobay A.Ş. ile İtalya’dan Padova Üniversitesi, Portekiz’den Minho Üniversitesi ve Hollanda’dan Transmissible BV’nin katkılarıyla yaklaşık iki yıl önce hayata geçirildi. Projenin kapanış toplantısı, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Türkiye Ulusal Ajansı Başkanı İlker Astarcı ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ayar’ın katılımlarıyla gerçekleşti.

Multidisipliner Çalışma ile Yürütüldü

Toplantının açılışında Biyoteknoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Demet Cansaran Duman, projenin detayları ve çıktıları hakkında katılımcılara bilgi verdi. Prof. Dr. Duman, COVID-19 pandemisiyle birlikte ilaç ve aşı çalışmalarının öneminin bir kez daha vurgulandığını ifade etti.

Molekülün keşfinden ilaca giden süreçte birçok aşamanın olduğunu belirten Duman, bu süreçlerin başarılı bir şekilde yürütülmesi için multidisipliner bir çalışmanın zaruri olduğunu kaydetti. Duman, keşif aşamasında biyoloji, moleküler biyoloji ve kimya mezunlarının, faz çalışmalarında tıp mezunlarının, ruhsatlama aşamasında ise eczacılık fakültesi mezunlarının daha yetkin olduğunu vurguladı.

“Türkiye’nin neden hala molekülü yok, ilacı yok?” sorusunu soran Duman, bu sürecin tamamlanabilmesi için iş birliğine ihtiyaç olduğunu belirtti. “Dolayısıyla, bütünsel olarak ilaç geliştirme aşamasında yeterli insan gücümüz ulusal ve uluslararası düzeyde oldukça fazladır. Bir veya iki parçanın keşif aşamasını bilen var ama bütünsel ilaç geliştirme konusunda yeterli insan gücümüz ne yazık ki eksik” dedi.

Duman, projenin amaçlarını ise şu şekilde sıraladı:

  • İlaç araştırmalarında uzmanlaşmış iş gücü sağlamak,
  • Acil ilaç talebi durumlarında deneyimli personeli insanlığın hizmetine hazır hale getirmek,
  • Dünyayla eş zamanlı yenilikçi uygulamalarla ilaç araştırmaları ve Ar-Ge çalışmalarını yürütmek,
  • Ülkelerin ilaç araştırma ve üretim süreçlerinin kesintiye uğramamasını sağlamak.

Duman, Ankara Üniversitesi’nin koordinatörlüğünü üstlendiği projede, ilaç geliştirme alanında her biri farklı uzmanlıklara sahip birçok araştırmacının yer aldığını da sözlerine ekledi.

İlaç Üretim Kültürü İnşa Ediyoruz

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, yaptığı konuşmada, üniversitenin fen bilimleri, sosyal bilimler, mühendislik ve sağlık bilimlerinde çok yetkin akademisyenlere sahip olduğunu belirtti. Prof. Dr. Duman’ın koordinatörlüğünde paydaş üniversiteler ve firmalarla yürütülen projenin, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından Avrupa Birliği Erasmus+ Programı kapsamında en yüksek bütçe ile desteklendiğine dikkat çekti.

Ünüvar, “Molekülden İlaca” ifadesinin üretimi akla getirdiğini ancak bu projenin aslında bir kültür inşası da yaptığını vurguladı. “Pandemi bize bir şey gösterdi; kendi kendinize yeten bir ülke olmazsanız mahkûm olursunuz. Ekonomik olarak bağımlı hale gelirsiniz ve bir gün ilaca ya da tıbbi cihaza erişiminiz olmadığında mağdur olursunuz” ifadelerini kullandı.

Savunma Sanayiinde Yaptıklarımızı İlaç ve Tıbbi Cihazda da Yapabiliriz

Ünüvar, savunma sanayiinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde elde edilen başarı hikayesini hatırlatarak, “Savunma sanayiinde dışa bağımlılığımız yüzde 80’lerden yüzde 20’lere düştü. Artık kendi gemimizi, helikopterimizi ve silahlarımızı üretiyoruz. Savunma sanayiinde yaptıklarımızı ilaç ve tıbbi cihaz alanında da gerçekleştirebiliriz. Bunun için çaba sarf etmemiz gerekiyor” dedi.

Elimizden Geldiğince Desteklemeye Devam Edeceğiz

Türkiye Ulusal Ajansı Başkanı İlker Astarcı, yapılan çalışmanın takdire şayan olduğunu belirterek, “Gerçekten muhteşem bir çalışma olmuş. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu çalışmanın birinci aşama olduğunu düşünüyorum ve devamının gelmesini umuyorum” dedi. Astarcı, “Vatanımıza, milletimize ve insanlığa faydalı olacak projeleri elimizden geldiğince desteklemeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ayar ise, kurumun dışa bağımlılığı azaltmak, maliyeti düşürmek ve yerli ürünler üreterek dünyaya katkıda bulunmak vizyonuna katkı sağlamayı hedeflediğini belirtti. Ayar, “Bunu başarabilirsek dışa bağımlılığımızı azaltırız ve ulusal güvenliğimizi sağlarız” dedi.

Konuşmaların ardından plaket takdimi ve anı fotoğrafı çekimi gerçekleştirildi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorum yapın