Tarım ve Orman Bakanlığı DSİ Genel Müdürlüğü’nden Önemli Adımlar
Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması, toplulaştırma çalışmaları ile tarım arazilerinin verimliliğinin artırılması, temiz ve sağlıklı suyun musluklara ulaştırılması, ayrıca yerleşim alanları ile tarım arazilerinin taşkın risklerine karşı korunması amacıyla tüm gücüyle çalışmalarını sürdürmektedir. Bu süreçte sürdürülebilir su yönetimi anlayışı ile suyun her damlasına sahip çıkma hedefi güdülmektedir.
Alaağaç Barajı’nda Çalışmalar Tamamlandı
Son dönemlerde endemik ürünleri ile Türk tarımının önemli merkezlerinden biri haline gelen Manisa’nın Demirci ilçesine yeni bir baraj inşa ediliyor. DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Alaağaç Barajı’ndaki çalışmaların başarıyla tamamlandığını duyurdu. Bu projenin bölge ekonomisine 2024 yılı itibarıyla yılda ortalama 34 milyon 850 bin lira ek gelir sağlaması beklenmektedir.
Barajda Su Tutulmaya Başlandı
Projenin, DSİ’nin 2024 yılı için belirlenen performans hedefleri arasında önemli bir yer tuttuğunu vurgulayan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Alaağaç Barajı’nın yılsonuna kadar tamamlanabilmesi için yaz ayları boyunca yoğun bir çalışma temposu sergiledik. Gövde dolgusu, dolusavak ve vana odası imalatlarını başarıyla tamamladık. Tıkaç betonunu atarak barajda su tutmaya başladık. Manisalı üreticilerimize hayırlı olsun!” ifadelerini kullandı.
3 Milyon 600 Bin Metreküp Su Depolanacak
Manisa’nın Türk tarımının öncüsü olan illerinden biri olduğunu belirten DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, üreticilerin dünya ile rekabet edebilmeleri için durmadan çalıştıklarını ifade etti. Alaağaç Barajı’nın bu hedef doğrultusunda inşa edildiğini dile getiren Balta, “Kil çekirdekli kaya dolgu tipinde ve temelden yüksekliği 40.5 metre olan barajımızda 3 milyon 600 bin metreküp su depolayacağız. Bu su ile 4100 dekar araziyi borulu basınçlı sulama sistemi ile sulayacağız.” şeklinde konuştu.
4100 Dekar Araziye Can Su Geliyor
DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, sulama imkanlarının artmasının bölge üreticilerine katma değeri yüksek ürünler yetiştirme fırsatı sunacağını belirtti. Ayrıca, sulama maliyetlerinin azalmasıyla çiftçilerin 2024 yılı itibarıyla yılda 34 milyon 850 bin lira daha fazla kazanç elde edeceğini vurguladı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı