Kış Mevsiminde Kilo Kontrolü İçin 9 İpucu

Kış aylarının soğukları, dışarıda yapılan yürüyüşlerin ve egzersizlerin azalmasına, evde televizyon karşısında geçirilen zamanın artmasına ve sürekli bir şeyler atıştırma isteğine yol açabiliyor. Acıbadem Taksim Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Sevihan Akbulut Azal, “Kış mevsiminde vücudumuz, ısısını korumak için daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar; bu da daha fazla yemeye ve özellikle karbonhidrat tüketme isteğine neden olur. Bu süreçte canınızın çektiği yiyecekleri tamamen tüketmemek, diyetinizin sürdürülebilirliğini olumsuz etkiler ve bir süre sonra eski alışkanlıklarınıza geri dönmenize yol açabilir. Bu nedenle canınızın çektiği yiyecekleri sıklık ve miktar kontrolü yaparak tüketmek, diyetinizi başarıyla sürdürmenize yardımcı olacaktır” diyor. İşte kış diyetinin 9 püf noktası ve önemli öneriler:

  • Beslenme alışkanlıklarınızı kalıcı olarak değiştirin!

Hayatınız boyunca sürdüremeyeceğiniz, kilo vermek amacıyla kısa süreli olarak uygulayabileceğiniz diyet programları geçici başarılar sağlayabilir; ancak ideal kilonuza ulaştığınızda eski alışkanlıklarınıza geri dönmeniz, kaybettiğiniz kiloların geri alınmasına neden olur. Bu durum tekrarladıkça metabolizma hızınıza zarar verir ve her zayıflama girişiminizde işlerinizin daha da zorlaştığını görebilirsiniz. Bu nedenle, diyet yapmaktansa beslenme alışkanlıklarınızı kalıcı bir biçimde değiştirin.

  • Çok hızlı kilo vermekten kaçının

Beslenme ve Diyet Uzmanı Sevihan Akbulut Azal, şok diyetlerle çok hızlı kilo vermenin sağlığa ciddi zararlar verebileceğini belirtiyor. “Kış aylarında diyete başlayan kişilerin hedefi genellikle yaza kadar kilo vermek oluyor. Ancak ‘düğüne kadar’ ya da ‘tatile gidene kadar’ gibi dönemsel hedefler koymak, çoğu zaman kişilerin kontrolünü kaybetmesine ve hızlı bir şekilde tekrar kilo almasına sebep olur. Oysa her ay sağlıklı bir şekilde 1-3 kg vermek, toplamda tatmin edici bir sonuç elde etmenizi sağlar” diyor.

  • Bağışıklık sisteminize zarar vermemek için doğru besinleri tüketin!

Bilinçsizce yapılan, yeterli miktar, çeşitlilik ve renk içermeyen çok düşük kalorili diyetler, bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir. Hastalıklarla daha fazla mücadele ettiğimiz bu kış aylarında sağlıklı bir şekilde kilo vermek için beslenmenizde dengeli bir şekilde et, tavuk, hindi, yumurta, süt ürünleri, kuru baklagiller, turunçgiller, patates, balkabağı, pazı, brokoli, kuru kayısı, kivi, nar, yeşil biber, balık, ceviz, fındık, badem ve zeytinyağına yer vermelisiniz.

  • Karbonhidrat alımınıza dikkat edin!

Kış aylarında artan karbonhidrat ihtiyacınızı, lif içeriği yüksek olan ve rafine edilmemiş tam tahıllı ekmek, bulgur, yulaf, kuru baklagiller ve meyveler gibi sağlıklı kaynaklardan karşılayın. Tatlı yeme isteği duyduğunuzda, istediğiniz şeyi tadımlık denebilecek kadar küçük miktarda tüketin. Zayıflayana kadar tamamen tatlı yememek gerçekçi bir hedef değildir; bu yaklaşım, ideal kilonuza ulaştığınızda kontrolsüzce tatlı tüketmenize neden olabilir. Bu süreçte, canınızın çektiği şeyleri sıklık ve miktar kontrolü yaparak tüketebileceğinizi kendinize öğretin ve kendinizi mahrum bırakma ya da cezalandırma davranışlarından kaçının.

  • ‘Negatif kalorili besinler’e yer verin!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Sevihan Akbulut Azal, “Bazı yiyecekleri sindirmek için metabolizmamız, o yiyeceğin içerdiği kaloriden daha fazla kaloriye ihtiyaç duyar. Yani bu yiyecekler, kilo aldırmak yerine fazladan kalori harcamanıza yardımcı olur. Elma, portakal, greyfurt, limon, armut gibi kış meyveleri ile kereviz, ıspanak, kuşkonmaz, brokoli, pırasa, havuç, turp, maydanoz ve acı biber gibi kış sebzeleri bu besinlerin başında gelir” diyor.

  • Yeterli miktarda su içtiğinizden emin olun

Kış aylarında terlemenin az olması ve yaz aylarına göre daha az hareket etmemiz nedeniyle susama hissimiz azalır ve dolayısıyla su tüketimimiz de düşer. Metabolizmamızın daha verimli çalışması ve zayıflamayı kolaylaştırmak için her gün yeterli miktarda su içmek çok önemlidir. Kaç kilo olduğunuzu 30 ile çarparak günlük su ihtiyacınızı kolayca hesaplayabilirsiniz. Örneğin, 80 kg ağırlığında iseniz, 80×30=2400 ml (yaklaşık 2,5 litre) su tüketmeniz gerekir.

  • Bitki çayları ve baharatlardan destek alın

Soğuk havalarda hem içinizi ısıtmak hem de metabolizmanızı canlandırmak için kuşburnu, hibiskus, yeşil çay, beyaz çay, kekik, biberiye ve mate gibi bitkilerle çaylar hazırlayın. Bitki çaylarını demlerken zencefil, tarçın ve karanfil ekleyin. Yemeklerinizde tuz miktarını azaltarak pul biber, karabiber, zencefil ve zerdeçal gibi baharatlara daha fazla yer verin; böylece baharatların metabolizmayı hızlandırma etkisinden faydalanabilirsiniz.

  • Haftada üç gün mutlaka yürüyün

Sağlıklı kilo verebilmek için sağlıklı beslenmenin yanı sıra egzersiz de kritik bir öneme sahiptir. Kış soğuklarında dışarı çıkmak zor gelse de, sağlıklı ve kalıcı bir kilo kaybı için mutlaka hareketli bir yaşam tarzı benimseyin; haftada üç gün 45 dakika tempolu yürüyüş yapın. Soğukta dışarı çıkmak zor geliyorsa ya da spor salonuna gidemiyorsanız, online olarak sunulan spor eğitmenlerinin programlarına katılabilir veya internetten bulduğunuz dans/aerobik videolarıyla evde egzersiz yapabilirsiniz.

  • D vitamini takviyesi alın

Beslenme ve Diyet Uzmanı Sevihan Akbulut Azal, “Kış aylarında güneş ışınlarından daha az yararlanabildiğimiz için D vitamini eksikliği daha sık görülür; bu durum da kilo alımını tetikleyen unsurlardan biridir. D vitaminini en iyi içeren gıdalar arasında balık, balık yağı, karaciğer, peynir, yumurta sarısı, süt ve süt ürünleri bulunmaktadır; ancak besinlerle D vitamini ihtiyacımızın sadece %10’unu karşılayabildiğimiz için özellikle kış aylarında hekim önerisi doğrultusunda D vitamini takviyesi almak önemlidir” diyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorum yapın