Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) öğrencileri tarafından geliştirilen, yenilikçi ve sürdürülebilir projeler, Türkiye’nin balıkçı gemisi ihracatına önemli bir katkı sunuyor. Bu yıl düzenlenen ’13. Ulusal Gemi ve Yat Tasarım Yarışması’ kapsamında, YTÜ’lü öğrenciler, özel ödül dahil olmak üzere tüm ödülleri kazanarak büyük bir başarıya imza attı. Norveç, balıkçılığın merkezi olarak bilinirken, bu yarışmada sunulan projeler, ülkemizi uluslararası alanda temsil etme fırsatı buldu.
Dünyanın dört bir yanından katılan 35 öğrenci, toplamda 14 proje ile yarışmaya dahil olurken, YTÜ öğrencileri, ‘Balıkçı Gemisi’ kategorisinde tüm ödülleri toplayarak dikkatleri üzerine çekti. Öğrencilerin tasarımları, yenilikçi yaklaşımları, sıfır karbon emisyonu hedefleri, çevre dostu özellikleri ve otonom sistemleri ile rakiplerinin önünde yer aldı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye, 923 milyon 516 bin dolara ulaşan gemi, yat ve hizmetleri ihracatında dünya genelinde lider konumda. Özellikle Norveç’e yapılan ihracatlar, YTÜ öğrencileri tarafından tasarlanan gemilerle daha da dikkat çekici hale geliyor. Sürdürülebilirlik çerçevesinde hazırlanan ve ödül alan projeler şu şekildedir:
Birincilik Ödülü: “Freyr” Projesi
Birincilik ödülü, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Maltepe Üniversitesi öğrencilerinin ortak geliştirdiği “Freyr” projesine verildi. Norveç’in çevreci balıkçılık politikalarına uygun olarak tasarlanan bu proje, YTÜ öğrencileri Furkan Arıkan, Ramazan Toprak ve Nurseli Bayram tarafından geliştirildi. Projenin en dikkat çekici özelliği, 2 bin 500 metreküplük geniş saklama kapasitesidir. Freyr, Norveç somonu avcılığı ve işleme süreçlerinde verimliliği artırarak, somonları doğal yaşam alanlarından modern ve yenilikçi yöntemlerle avlamayı hedefliyor. Ayrıca, karbon emisyonunu neredeyse sıfıra indiren tasarımıyla çevre dostu bir avlanma sistemi sunmaktadır. Gemi, dalga direncini azaltarak yakıt tüketimini minimuma indiriyor ve çevre dostu teknolojilerle öne çıkıyor.
Balıkların Taşınma Süreci Tamamen Otonom
Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri, sadece birincilikle değil, ikincilik ödülü ile de başarılarını kanıtladı. ‘Aurora’ isimli projeleriyle YTÜ öğrencileri Furkan Kara, Furkan Coşkun ve Abdulkadir Turhan ekibi, ikincilik ödülüne layık görüldü. Aurora projesi, LNG yakıt sistemi ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla donatılmış bir balıkçı gemisi olarak dikkat çekiyor. Gemi üzerindeki rüzgar türbini, güneş panelleri ve termoelektrik jeneratörler, enerji verimliliğini artırmakta. Ayrıca, işlenen balıkların dondurucu ambarlara taşınma süreci tamamen otomatik hale getiriliyor. Liman operasyonlarında kullanılan otonom robotlardan esinlenerek tasarlanan robotik sistemler, balıkları fabrika alanından dondurucu ambarlara asansörlerle taşıyor.
Samandağ: Operasyonel Verimliliği Artıran Tasarım
Yarışmanın üçüncüsü olan ‘Samandağ’ isimli proje, operasyonlarının her aşamasında planlı avcılık yöntemlerini benimseyerek ekosistemi koruma misyonunu bir adım öteye taşıyor. Yıldız Teknik Üniversitesi ve Maltepe Üniversitesi öğrencileri Mert Demirkoparan, Ali Fuat Bayram ve Yunus Emre Şenyurt tarafından geliştirilen bu tasarımda, balıklar güverteden alınarak tür ve boyutlarına göre ayrıştırılıp işleniyor ve saklama için uygun hale getiriliyor. Operasyonel verimliliği artıran özellikleriyle dikkat çeken proje, her iki tarafında kullanılabilen hareketli kreyn ve su altı robotları ile çevreye duyarlı bir yaklaşım sergiliyor. Otonom modüler kompakt raf sistemi, ambarın baştan sona kadar depolama sürecini otomatikleştirerek operasyonel sürekliliği sağlıyor ve iş gücünü en verimli şekilde kullanılmasına olanak tanıyor.
Günlük 60 Ton Balık İşleme Kapasitesine Sahip Gemi
Türk Loydu Özel Ödülü ise “Dalay” isimli projesi ile Yıldız Teknik Üniversitesi ve Maltepe Üniversitesi öğrencileri Berat Yağmur, Asena Çataloluk, Meliha Nida Güler ve Sevcan Nur Karabıyık’a verildi. Gemi tasarımında kullanılan X-Bow gövde yapısı, su direncini azaltarak enerji verimliliğini artırırken, dizel ve elektrikli 6 modlu hibrit motor sistemi ile sıfır emisyon hedefleniyor. Güneş enerjisinden elektrik üretmeyi mümkün kılan özel cam panellerle donatılan Dalay, trol avcılığında yenilikçi özellikler sunuyor. Dalay, sahip olduğu entegre balık işleme fabrikasıyla da diğer gemilerden ayrışıyor. Bu fabrika, günlük 60 ton balık işleme kapasitesine sahip olup, avlanan balıkları en son teknoloji ile işleyerek modern şok cihazları ile hızla şoklayarak taze kalmalarını sağlıyor.
Yarışmada dereceye giren tasarımcılara, birincilik için 150 bin TL, ikincilik için 100 bin TL ve üçüncülük için 80 bin TL tutarında para ödülleri verildi. Ayrıca, 2025 yılında gerçekleştirilecek tasarım yarışmasının konusu “24 Metre Altı Motorlu Yelkenli (Motorsailor) Tekne Tasarımı” olarak belirlendi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı