Menopoz Sürecinde Kadınların Dikkat Etmesi Gereken 10 Önemli Önlem
Kadınların yaşamında önemli bir dönüm noktası olan menopoz, bir hastalık değil, doğal bir süreçtir. Ancak bu dönemde birçok kadın, sıcak basmaları, anksiyete, kas ve eklem ağrıları gibi çeşitli psikolojik ve fiziksel zorluklarla karşılaşabilir. Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Süheyla Ayşe Mutlu, menopozun sağlıklı bir şekilde geçirilip ‘ikinci bahar’ haline dönüştürülebilmesi için genç yaşlardan itibaren sağlıklı beslenme, aşırı kilolardan kaçınma, düzenli spor yapma ve sigara içmeme gibi alışkanlıkların önemini vurguluyor. Ayrıca, menopoz ile birlikte yaşanabilecek sorunlara karşı alınabilecek önlemleri de paylaşıyor. İşte menopoz dönemini daha sağlıklı ve keyifli bir hale getirmek için uygulayabileceğiniz 10 basit ama etkili önlem:
- Doğal Bir Süreç Olduğunu Kabullenin
Menopozun yaşlanma değil, doğal bir süreç olduğunu kabul edin. Bu dönemin birçok avantajı vardır; artık doğum kontrolü yöntemlerine ihtiyaç duymayacak, tatil planlarınızı adet döngünüze göre ayarlamak zorunda kalmayacak, yanınızda pet veya tampon taşımak zorunda kalmayacaksınız. Adet sancısı ve adet öncesi gerginlik gibi sorunları yaşamayacaksınız. Bu nedenle menopozun sunduğu avantajları göz ardı etmeyin.
- Sağlık Kontrollerinizi Aksatmayın!
Düzenli sağlık kontrolleri, menopoz döneminde daha da önem kazanmaktadır. “Zaten menopoza girdim, artık adet görmüyorum, sağlık muayenesine gerek yok” gibi yanlış düşüncelere kapılmadan jinekolojik muayenelerinizi aksatmayın. 65 yaşına kadar smear testleri ve meme muayeneleri devam edecek, ayrıca hipertansiyon ve diyabet gibi kronik hastalıklarınızın takibi de önemlidir.
- Sağlıklı ve Dengeli Beslenmeye Özen Gösterin
Menopoz ile birlikte osteoporoz riskinin artmasını önlemek, kemik sağlığınızı korumak ve kalp-dolaşım sistemi hastalıklarından kaçınmak için; yağlı balık, kuru baklagiller, kırmızı ve beyaz et, süt ve süt ürünleri, sebze, meyve, ceviz, badem, kuru incir, yeşil sebzeler ve tam tahıllı ürünler tüketmek büyük önem taşır. Doymuş yağlar yerine doymamış yağları tercih edin; örneğin, tereyağı yerine zeytinyağı gibi bitkisel yağları kullanabilirsiniz.
- Aşırı Kafeinden Kaçının
Dr. Süheyla Ayşe Mutlu, “Menopozda birçok kadın sıcak basmaları ve terleme gibi sorunlardan rahatsızlık duyuyor. Sıcak basmalarını azaltmak için kafein, alkol ve baharatlı yiyecek tüketimini sınırlamak faydalı olabilir. Kafein tüketimini azaltmak ayrıca uykusuzluk sorunlarının da önüne geçebilir” diyor.
- Östrojen İçeren Besinler Tüketin
Menopozda östrojen hormonunun azalması, hafıza sorunları, duygusal dengesizlikler ve kemik zayıflığı gibi birçok soruna yol açabilir. Bu nedenle, nohut, mercimek, soya fasulyesi, keten tohumu ve susam gibi östrojen açısından zengin besinleri diyetinize dahil etmeniz önemlidir.
- Düzenli Egzersiz Yapın
Günümüzün yoğun temposunda egzersiz yapmak ihmal edilebilir, ancak menopoz döneminde hareket etmek çok önemlidir. Egzersiz alışkanlığınız yoksa hafif yürüyüşler, yoga veya pilates gibi aktivitelerle başlayabilirsiniz. Haftada üç gün, günde 30 dakika yürüyüş yapmak, kilo kontrolü sağlamak ve ruh halinizi dengelemek açısından faydalıdır. Ayrıca, Kegel egzersizleriyle pelvik taban kaslarınızı güçlendirerek idrar kaçırma sorunlarını da önleyebilirsiniz.
- Sigara ve Alkolden Uzak Durun
Yapılan araştırmalar, sigara ve alkolün menopoz sürecinde sıcak basmalarını artırabileceğini ve kalp hastalıklarından osteoporoza kadar birçok ciddi soruna yol açabileceğini göstermektedir. Bu nedenle, bu alışkanlıklardan uzaklaşmaya çalışmalısınız.
- Cinsel Yaşamınıza Devam Edin!
Dr. Mutlu, “Birçok kadın menopoz dönemini cinsellikten uzaklaşılan bir süreç olarak algılayarak cinsel aktiviteye olan ilgisini kaybedebiliyor. Ancak menopoz sonrası sağlıklı bir cinsel yaşam, birçok fayda sunar ve bu değişiklikler aktif bir cinsel yaşam ile azaltılabilir” diyor.
- Uyku Düzeninize Dikkat Edin
Menopozun tetikleyebileceği uykusuzluk sorunlarına karşı her gün aynı saatlerde uyumaya ve uykunuzu olumsuz etkileyen etkenlerden (mavi ışık, gürültü vb.) uzak durmaya özen gösterin. Uyku öncesi telefon ve TV gibi cihazlardan uzak durmak, kaliteli bir uyku için oldukça önemlidir.
- Hekiminizle Sorunlarınızı Paylaşmaktan Çekinmeyin!
Dr. Mutlu, “Toplumsal yapımız gereği sağlıkla ilgili konuları bile hekimlerle paylaşmaktan kaçınıyoruz. Oysa menopoz döneminde ihtiyaç duyabileceğiniz tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak önemlidir. Hormon tedavileri, fitoestrojenler ve diğer güncel tedavi yöntemlerini konuşmaktan çekinmemelisiniz” diyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı